Nieuwsrubriek

Concert in De Schermerij

In de avond van 20 april heeft Kamerorkest Ludiek onder leiding van zijn dirigente Annoesjka Cabo een concert gegeven in Woonzorgcentrum De Schermerij te Leersum.

Het was een bijzonder concert, want het orkest begeleidde die avond het jonge viooltalent Puck Dekkers (13jaar).

Vóór de pauze werd muziek ten gehore gebracht van de componisten Purcell (Trumpet tune) en Handel (Water Music).

Daarna nam Puck plaats vóór het orkest om van Haydn deel 1 van het vioolconcert in G te spelen. Puck gaf een prachtige uitvoering en ze oogstte alom bewondering om haar mooie klank en haar muzikale interpretatie van de muziek. Voor het orkest was het een plezier om haar te begeleiden.

Na de pauze klonk de gospel 'Joshua fought the battle of Jericho', waar het ritme, naast instrumentaal, ook met handgeklap werd ondersteund.

Van Schubert werd Rosamunde gespeeld. Het concert werd afgesloten met een werk van het duo Gilbert en Sullivan: 'The Mikado'.

Annoesjka Cabo vertelde bij elk muziekstuk wat achtergrondinformatie, al dan niet met een knipoog.

Het atrium van De Schermerij is groot en er had veel meer publiek bij gekund. Maar we hebben het gezellig gemaakt met de mensen die waren komen luisteren. Het was fijn om daaronder ook onze oud-fluitisten Fenna en Theo te zien. Veel orkestleden hebben even met hen bijgepraat. Het was een fijne muzikale avond, waar we tevreden op terugkijken.

Kleine ensembles in Huize Het Oosten

Succesvol concert in Huize Het Oosten

Op zondag 12 april hebben twee ensembles uit Ludiek; een blaaskwintet en een strijkkwintet, een middagconcert gegeven in Huize Het Oosten te Bilthoven.

Bij een stralend zonnetje, in een mooie nieuwe zaal met uitzicht op de tuin.

De zaal was vol publiek dat met belangstelling naar ons luisterde.

Dat de jarige vader van onze hoboïst onder ons gehoor was gaf een extra feestelijk tintje aan het geheel.

De beide kwintetten hebben met volle inzet afzonderlijk en ook samen lichtklassieke muziek gespeeld.

Het publiek zong enthousiast mee toen wij als toegift oud Hollandse liedjes, zoals 'Op de Grote Stille Heide' speelden. Ook na afloop kon je op de gang de melodietjes nog horen zingen en neuriën.

Wat kun je nog meer wensen?

Eindejaarsconcerten 2014

In november en december van het afgelopen jaar trad ons orkest drie maal op in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op drie maandagavonden waren we te horen in achtereenvolgens De Schermerij in Leersum, Sparrenheide in Driebergen, en De Ridderhof in Amerongen. Het waren de laatste concerten die we gaven in het kader van de subsidie die de gemeente ons vier jaar lang heeft toegekend.

Inmiddels zijn we op alle drie locaties bekende gasten, zodat we daar hartelijk werden ontvangen en we er ons ook beginnen thuis te voelen.

Misschien is dat wel de reden dat we op een ontspannen manier hebben gespeeld. Al was dat natuurlijk ook de verdienste van Annoesjka, die van elke uitvoering een feestje maakt. Zelfs de snelle passages in The Music for the Royal Fireworks van Händel spetterden eruit. In de Marionettendans van Kok hielden we de touwtjes goed in handen en het grote touw uit Purcells Gordian Knot kregen we met één gelijke klap doorgehakt. In Misty Blue doemden de jazzy misthoorns op uit de duisternis. Een groot succes bij de bewoners was het bijzondere stuk van Bas Kuijlenburg, die een aantal bekende sinterklaasliedjes had bewerkt tot een schitterend geïnstrumenteerde potpourri: Opgestreken Pepernoten. Met de Pietermutsen op in het orkest en de slaginstrumenten in handen van de bewoners werd dat een mooi sluitstuk. We kijken er met genoegen op terug.

Aansluitend aan onze laatste uitvoering in 2014 troffen de leden elkaar in Buitenlust in Amerongen. Mede dankzij de gezellige ambiance en de plezierige bediening daar werd ook de nazit een succes en konden we voldaan de feestdagen tegemoet zien.

Kleine ensembles in de Dieptetuin, 20 en 21 december 2014

In het weekend voor de kerst waren de kleine ensembles te gast bij Barbara van den Bergh in de Van Tuyllaan in Zeist. Haar terras kijkt uit op de bijzondere Dieptetuin, die door de omwonenden en hun vrienden wordt onderhouden. In de wintermaanden is de tuin gesloten, maar op zaterdag en zondag voor Kerstmis gaat hij open als het donker wordt voor een geweldig spektakel met heel veel lichtjes op de tuinmuur, een levende kerststal, echte schapen en ezels, een door de scouting hoog opgehangen ster van Bethlehem en veel koormuziek vanaf het terras van Barbara.

Deze keer werden onze kleine ensembles uitgenodigd instrumentale kerstmuziek ten gehore te brengen tussen de koorzang door, wat ze natuurlijk graag wilden doen. Het blaas- en het strijkensemble speelden zowel samen als afzonderlijk passende kerstmuziek.

Het optreden op het koude en winderige terras was een hele exercitie. Een beneden in de diepe tuin gestrande lessenaar kon gelukkig door een belangstellend lid van ons orkest worden aangereikt. Partituren werden met veel knijpers vastgezet. Gehuld in jassen, dassen en mutsen maar wel met blote handen speelden de ensembleleden steeds een minuut of tien. Langer ging niet. Vingers worden stijf. Instrumenten vinden dat soort klimatologische omstandigheden ook niet lekker en laten dat goed merken door niet op stemming te blijven. Gelukkig waren de ensembleleden wel goedgestemd en konden ze genieten van de sprookjesachtige entourage en van de waardering van de bezoekers, waarvan er veel bleven staan luisteren. In Barbara’s huiskamer was het tussen de bedrijven door goed toeven met lekkere hapjes en drankjes. Al met al was het een geslaagd feest.

Negende Lustrum Ludiek

Op 15 oktober 2014 bestond onze vereniging 45 jaar. Fietje Goedhart kon het maar moeilijk verkroppen dat aan dit feit weinig aandacht werd besteed. Vandaar dat ze op de repetitie van 13 oktober twee grote dozen meebracht met speciale taartjes. Zo konden we toch nog feestelijk herdenken dat de vereniging 45 jaar geleden in de Doornse huiskamer van Wim en Pieta Deutekom werd opgericht.

Een blijvend aandenken aan deze dag komt uit de camera van Lucas Verheul.

Nieuwe repetitielocatie

Onze eerste repetitie na de zomervakantie zal op maandag 1 september 2014 plaats hebben op een nieuwe locatie. De huur van de Ludenkapel in Doorn werd, na tientallen jaren door ons in gebruik te zijn geweest, opgezegd omdat zich een huurder had gemeld die elke week de kapel wilde gebruiken, wat de verhuurder beter uitkwam.

Na een maandenlange speurtocht naar een geschikte zaal die op maandagavonden beschikbaar zou zijn, niet te duur was, over voldoende parkeergelegenheid beschikte en in de gemeente stond, kwamen we tenslotte uit bij de Coolsmaschool in Driebergen.

De zaal biedt voldoende ruimte voor het orkest en is goed verlicht. Er is plek beschikbaar voor onze muziekkast en we kunnen er ook weer koffie en thee zetten. Voor sommige orkestleden zal het wat dichter bij huis zijn en voor anderen wat verder weg. Naar verwachting zullen we ons daar spoedig thuis voelen.

We zullen ons voortaan afficheren als “Ludiek” , Vereniging voor Huismuziek, afd. Utrechtse Heuvelrug.

Het adres van de nieuwe repetitieruimte is:

CBS Coolsma,

Coolsmalaan 3-5,

3971 KW Driebergen.

.